Zakelijk of intiem

Zakelijke relatie

Wat voor geliefden een doembeeld kan zijn, is wanneer je als twee ‘zakelijke’ partners met elkaar omgaat. De relatie is praktisch tot in de puntjes geregeld, toch is er geen genegenheid, affectie en intimiteit meer. Het doel van de relatie ligt buiten de relatie zelf. De partners leven als broer en zus samen.

Tot op zekere hoogte is het prettig wanneer jullie bepaalde afspraken hebben en deze ‘zakelijk’ nakomen. Dit helpt in het gevoel van autonomie binnen de relatie. Wanneer er echter teveel geregeld is, gaat dit ten koste aan de spontaniteit en verdwijnt de levendigheid uit de relatie.

Zakelijke aspecten binnen een relatie zijn bruikbaar in het opvoeden van kinderen, of het volhouden van een veeleisende baan. Het goed organiseren van het gezinsleven vraagt doorgaans ook om een meer zakelijke aanpak.

Wanneer zakelijkheid de overhand krijgt binnen een relatie, wordt deze doorgaans ‘betaalt’ met intimiteit, seksualiteit en de gevoelsband. Deze aspecten van een relatie zijn minder concreet. We kunnen onze intimiteit ook bij een ander halen. Een goede vriend of een familielid. We kunnen vreemdgaan en daar onze behoefte aan seks vervullen. We kunnen ons storten op een hobby en met alles wat daarbij komt kijken een gevoelsband opbouwen.

In een zakelijke relatie zal minder gauw een conflict ontstaan. De conflicten díe ontstaan zullen procedureel en inhoudelijk opgelost worden. De gevoelens die aan het conflict ten grondslag liggen, krijgen nauwelijks aandacht.

De behoeften blijven. De invulling veranderd.

Een zakelijke relatie kan lange tijd goed gaan. Echter, wanneer er problemen ontstaan, is de vraag: wat bindt ons nou nog?

De tegenpool van de zakelijke relatie kan zich dan onthullen: de intieme relatie.

Intieme relatie

Kenmerkend voor de intieme relatie is dat het doel van de relatie, de relatie zelf is.

Conflicten in een intieme relatie zullen eerder vanuit de betrekking worden uitgepraat. Beide partners zijn boos én betrokken. Wanneer de boosheid gekalmeerd is, kan ze uitgepraat worden. Hoewel dit doorgaans als onveilig en eng aanvoelt, vergroot dit op termijn juist de veiligheid en daarmee de intimiteit.

Een ander verschil tussen de twee relatietypen die ik hier beschrijf, is wie je bent. Dit hangt samen met het gevoel van veiligheid en geborgenheid in je relatie. In veel dagelijkse situaties dragen we als het ware een masker. Over het algemeen verbergen mensen hun verdriet of boosheid in situaties waarin dit negatief kan uitpakken. Het is dan fijn wanneer je thuis wel deze emoties kunt tonen.

Problemen in de intieme relatie, worden vaak gezien als een problematische, of duivelse dans. Immers, voor een dans heb je een partner nodig. Partners die vloeiend in elkaars pas lopen en met hun eigenheid hun eigen dans laten zien. De intieme partners dansen om bij en met elkaar te zijn. De zakelijke partners dansen omdat zij zelf zin hebben in dansen.

De ideaaltoestand van een relatie beweegt vanuit de intimiteit naar zakelijke aspecten. Zo blijft het gevoel van samenzijn, seksualiteit en geborgenheid bestaand. Daarnaast schept de zakelijkheid transparantie in je rol als opvoeder of de taakverdeling in het huishouden en geld verdienen.