Relatieproblemen

Relatieproblemen – Hoe nu verder?

Ben jij er voor mij wanneer ik je nodig heb?

Er bestaat een grote diversiteit aan relatieproblemen. Hieronder een overzicht van veel voorkomende relatieproblemen. Klik op het gekleurde linkje voor informatie of om je aan te melden voor een kennismakingsgesprek.

Bindings- en verlatingsangst

Een bekend verschijnsel van de laatste tijd is de bindings- en verlatingsangst. Nogal wat mensen, vaak jongere mensen, vinden het lastig om zich te binden aan een ander. Of relaties die al een tijd meegaan, maar op een dood spoor terechtgekomen zijn en volgehouden worden vanwege de angst voor verlating. Deze angsten hangen samen met een diep verlangen. Het verlangen naar autonomie (wat zich uit in bindingsangst) of geborgenheid (wat zich uit in verlatingsangst). Daarbij doen beide angsten een beroep op een te maken keuze. Een fundamentele keuze.

We leven in een tijd met ogenschijnlijk eindeloze keuzemogelijkheden. Dit wakkert de idee aan dat het elders ‘beter’ zou kunnen zijn. We raken in de moeilijkheden binnen onze relatie en elders lijkt er een mogelijkheid; een keuze om het op korte termijn aangenamer voor jezelf te maken. De vraag dient zich dus aan: Blijf ik, of ga ik weg? Anderzijds kan het zijn dat je al een aantal maanden of jaren samen bent, maar ook gereserveerd. Want ja, is hij / zij nu wel de ware voor mij? Had ik niet beter toen rustiger aan moeten doen en kijken wat er met die ander had kunnen ontstaan?