Seks en intimiteit

Seks en intimiteit

Laten we het eens over seks hebben. Een belangrijk aspect binnen een relatie, evenals intimiteit. Noodzakelijk voor een goede relatie en wezenlijk verschillend van elkaar. Seks (en erotiek) heeft onafhankelijkheid, egoïsme en vrijheid nodig, intimiteit heeft samenzijn, geborgenheid, veiligheid en vertrouwdheid nodig. Toch is het niet zo dat we ons intiemer voelen wanneer we elkaar door en door kennen. Ik denk zelfs dat het belangrijk is om altijd nog iets niet te weten van de ander. Iets mysterieus over te laten. Dit werkt zeker goed voor de erotische aantrekkingskracht, maar ook voor de intimiteit. In geborgenheid, zit namelijk ook iets verborgen.

Een zekere mate van onvoorspelbaarheid van de ander maakt de relatie spannender en daarmee opwindender tussen de partners. Vergelijk het met een woonkamer waar je samen verblijft. Als elk hoekje van de woonkamer verlicht is, is de sfeer onaangenaam en zal er weinig spannends gebeuren. Seks heeft altijd iets ongrijpbaars, iets donkers, zelfs iets wat wellicht verboden is. Denk hierbij aan taboes van vroeger. Of fantasieën die balanceren tussen geil en onfatsoenlijk.

seks en intimiteit

De twee zijn al met al lastig te verzoenen: ofwel we geven onze onafhankelijkheid op en voelen ons één met de ander, ofwel we leven lust en verlangen uit op de ander. Intimiteit en seks kan gezien worden als de ademhaling van een relatie. De inademing van het bijelkaar komen in veiligheid en de uitademing van de sexuele extase.

Behandeling van problemen rondom seks en intimiteit

Maar wat nu als die ademhaling hapert, of zich vastzet? Dan is daar gelukkig wat aan te doen. In mijn werkwijze breng ik eerst in kaart waar de ‘ademhaling’ stokt. Is dat een verstikkende drang naar seks, zodanig dat de spontaniteit gesmoord wordt? Of is dat een onvermogen tot intimiteit omdat elk hoekje belicht wordt? Behandeling van vragen rondom het thema seks en intimiteit zijn een ontdekkingsreis vol avontuur.

Veel stellen streven harmonie en gelijkwaardigheid na in hun relatie. Begrijpelijk en niet per definitie verkeerd, maar voor erotische spanning is een egalitaire relatie de nekslag. Daarbij kom ik nogal eens verboden fantasieën tegen die de spontaniteit van de lust in de weg staan. Om hier samen naar te kijken, leer je wat er bij de ander en jezelf ten grondslag ligt aan een haperende seksuele bevrediging. Tegelijkertijd geeft deze openheid vertrouwen en werkt het eveneens tegen tal van andere seksuele bedervingen, zoals erectieproblemen, vroegtijdige ejaculatie, de idee te moeten presteren in bed, frigiditeit of de afwezigheid van lust in z’n algemeenheid.